Leeuwarden 2018 Fryslân

Zakendiner 2017

Na het smaakmakende Vierde Zakendiner in september 2016 bij De Vrijheid in Grou waren op woensdagavond 29 maart 2017 ruim vijftig leden aanwezig bij het Vijfde Zakendiner van de Club Diplomatique Fryslân in het met één Michelinster bekroonde Restaurant Élevé in Leeuwarden.

 

Onder leiding van Marijke Roskam is voorafgaand aan het diner een tafelgesprek gevoerd met Anne Jan Zwart, de voorzitter van de CDF, en de heer Brok, de nieuwe Commissaris van de Koning en nieuwe beschermheer van de CDF. Voor de heer Brok was het een hernieuwde kennismaking met een groot aantal leden van de club die hij nog kende uit zijn tijd als wethouder in Leeuwarden en als burgmeester van de gemeente Sneek. Gesproken is onder meer over de economische ontwikkeling van Fryslân en de rol van de CDF. Later schoof Kris Callens, directeur van het Fries Museum en nieuw lid van CDF, aan en is gesproken over cultuur en economie, het succes van de Alma Tadema tentoonstelling en de uitdagingen van Leeuwarden-Fryslân 2018.

 

Naderhand is de heer Fentener van Vlissingen, ondernemer en oprichter van de BCD Group en hoofdgast van de avond, aan de tafel uitgenodigd. Als enige van de drie broers heeft John Fentener van Vlissingen geen carrière gemaakt in het familiebedrijf SHV. In 1975 richtte hij zijn eigen onderneming BCD Group op, bestaande uit BCD Travel (zakenreizen), Travix (onlinereizen), Park ’N Fly (parkeren nabij luchthavens), Airtrade (consolidating en fulfillment) en Parkmobile International (mobiele parkeer- en verkeersapplicaties). BCD Group is actief in ruim 110 landen met circa 15.000 medewerkers en een totale omzet, inclusief partneromzet, van U.S.$ 25,4 miljard. Onderwerpen van gesprek waren onder meer de staat van de Nederlandse economie, de Brexit-discussie, leiderschap en talentontwikkeling en het belang van technologische innovaties. Voor dat laatste punt is ook Ate van der Meer, bestuurslid en eigenaar van Snakeware, aan tafel gevraagd. Later in het gesprek is ook ingegaan op het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen en kwam de relatie tussen cultuur en economie ter tafel. Na een geanimeerd gesprek van anderhalf uur is door de voorzitter aan de heer Van Vlissingen een cheque t.w.v. 2.500 euro aangeboden te besteden aan een door hem te kiezen goed doel. Tevens ontving hij de Engelstalige versie van de catalogus van de Alma Tadema tentoonstelling.

 

Aansluitend op de borrel in de Skybar was het tijd voor het diner in restaurant Elevè. Tijdens de drie gangen was er ruimschoots gelegenheid voor de leden om met elkaar in gesprek te gaan en te genieten van de heerlijke gerechten die werden geserveerd. Na de koffie kon de voorzitter omstreeks 22 uur terugkijken op een geslaagde avond en iedereen wel thuis wensen.