Leeuwarden 2018 Fryslân

Mata Hari tentoonstelling

Kort na de officiële opening op 14 oktober 2017, precies honderd jaar na haar dood, is in samenwerking met het Fries Museum en Club2018 op donderdagavond 19 oktober 2017 een exclusieve avondopenstelling van de tentoonstelling “Mata Hari, de mythe en het meisje” georganiseerd voor de leden van de CDF.

 

De ruim vijftig gasten werden aan het begin van de avond in het Atelier in het Fries Museum verwelkomd door Kris Callens, directeur van het Fries Museum en lid van de CDF. Door Hans Groenweg, conservator van de tentoonstelling, werd aansluitend een inleiding verzorgd over Mata Hari, de mythe en het meisje.

Voorafgaand daaraan was het woord aan Tjeerd van Bekkum die de aanwezigen op enthousiaste wijze op de hoogte bracht van het programma van LF2018 en aan de hand van een korte film liet zien wat ons volgend jaar voor moois staat te wachten. Het was duidelijk dat zijn overstap als burgemeester van Smallingerland naar de turbulente functie als CEO van LF2018 hem goed bevalt.

 

Daarna werd de Mata Hari tentoonstelling bezocht en konden de leden samen met hun partners en zakenrelaties op hun gemak genieten van de tentoonstelling over het bijzondere leven van de vrouw die geboren werd in Leeuwarden. Zo waren er, vaak voor het eerst, persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers te zien. Op de vraag of Mata Hari schuldig was werd geen antwoord gegeven. Het blijft aan de bezoeker zelf om daar een oordeel over te vellen.

 

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje. Er werd nog lang nagepraat over de tentoonstelling en over Mata Hari en de mythe en het meisje. Ook werd alvast vooruitgekeken naar de tentoonstelling Escher op reis, die op 28 april 2018 in het Fries Museum van start. Bij vele aanwezigen leefde de wens om dan ook vergelijkbare avondopenstelling te organiseren.