Leeuwarden 2018 Fryslân

Zakendiner

Op dinsdagavond 14 mei 2019 vond het zevende Zakendiner van Club Diplomatique Fryslân plaats in creatieve hotspot Neushoorn in Leeuwarden. Bijna vijftig gasten waren aanwezig om te luisteren naar drie sprekers.

De ontvangst kon buiten in de zon plaatsvinden, met een goed glas wijn en streetfood geserveerd vanuit de JOFtruck.

 

Daarna werd het programma binnen voortgezet en kon de voorzitter, Gerlof Reijnker de gasten welkom heten, waaronder de Commissaris van de Koning, de heer Brok.  Als eerste gastspreker kreeg Ingrid Zeegers, Programmadirecteur bij Circulair Fryslân, het woord. Zij hield een algemeen verhaal over circulaire economie in Fryslân en de rol van Circulair Fryslân daarbij. Aansluitend werd het voorgerecht opgediend dat was verzorgd door Marc van Gulick met zijn keukenbrigade van het sterrenrestaurant De Heeren van Harinxma van Landgoed Lauswolt. Tijdens het diner was er volop gelegenheid om  vooruit te kijken naar buitenlandse reis in september naar Helsinki. Als tweede spreker kreeg Dick Huizinga, Global Business Development Manager bij Huthamaki Nederland, de microfoon. Hij ging in op de inzet van het Finse bedrijf Huthamki op het vlak van duurzaam ondernemen en circulaire economie. Daarbij haalde hij ook de Huhtamaki Blueloop aan, een platform gericht op de vraag van consumenten naar duurzaamheid en om flexibele verpakkingen circulair te maken.

Na het hoofdgerecht was het de beurt aan Alex Bonnema, lid van CDF en directeur van Caparis. Hij gaf een bevlogen verhaal over Caparis en over zijn medewerkers en nam de aanwezigen onder meer mee in zijn uitdaging Caparis volledig plasticvrij te maken. Na het dessert was de vloer voor Siem Jansen. Samen met John Vernooij en Kris Callens is hij druk bezig met de voorbereiding op de buitenlandse reis naar Helsinki. In dat kader kon hij alvast iets vertellen over het programma en de samenstelling van de themagroepen bekend maken. Deze groepjes gaan verder invulling geven aan het programma op de zaterdag van de reis. Tot slot kon de voorzitter in zijn dankwoord terugkijken op een geslaagd diner. Daarbij stond hij ook even stil bij bijzondere samenwerking tussen de Stichting Jong & Ondernemend Fryslân (JOF) en Landgoed Lauswolt, waarbij jongeren samen met Chef de Cuisine Arjan Bisschop het diner hebben verzorgd.

 

Aansluitend wandelde een groot deel van de aanwezigen naar Stadsschouwburg De Harmonie waar het Feest van de Circulaire Economie werd gehouden. Voor de leden van CDF waren plaatsen gereserveerd bij de theatershow Save the Earth waarin Jörgen Rayman de hoofdrol in speelde en het duurzame gedachtengoed van Nederlands eerste astronaut, Wubbo Ockels, met het publiek werd gedeeld. Helaas bood de show niet wat men ervan had mogen verwachten.