Leeuwarden 2018 Fryslân

Startbijeenkomst 2019

In samenwerking met het Fries Museum is op 7 maart de Startbijeenkomst CDF 2019 georganiseerd met daaraan gekoppeld een exclusieve avondopenstelling van de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw voor de leden van CDF en hun partners. Tevens waren voor de avond een aantal aspirant-leden met hun partners uitgenodigd.

 

Ruim zestig gasten werden aan het begin van de avond in het Fries Museum verwelkomd door Oeds Bijlsma. Als vicevoorzitter nam hij de honneurs waar voor de voorzitter die door omstandigheden helaas niet aanwezig kon zijn. In zijn welkomstwoord ging Oeds Bijlsma kort in op de missie van de club en het programma voor het komende jaar, dat in het teken zal staan van Circulaire Economie. De buitenlandse reis en het zakendiner zullen daar ook op worden gebaseerd. Voor de reis hebben zich ruim zeventig leden met hun partners aangemeld. Een werkgroep is druk bezig met de voorbereidingen van de reis en het zakendiner, dat op dinsdagavond 14 maart plaatvindt. In themagroepjes, bestaande uit leden van CDF, zal het programma van de reis verder worden opgesteld.

 

Daarna kon Kris Callens, directeur van het Fries Museum en lid van CDF, als gastheer de aanwezigen verwelkomen. Hij ging kort in op de tentoonstelling, die enkele topstukken kent, waaronder het portret van Saskia dat voor het eerst sinds 250 jaar in Nederland te zien is. Na Escher, Alma Tadema is deze tentoonstelling de derde blockbuster die vele vele bezoekers naar Leeuwarden trekt. Tevens vestigde hij aandacht op de overzichtstentoonstelling Fenduq van Éric van Hove die tot januari 2020 loopt en werk toont opgebouwd van glanzend hout, blinkend koper en geslepen parelmoer. Materialen van over de hele wereld die samen komen in ambachtelijk gereproduceerde motorblokken.

 

Daarna werden de tentoonstellingen Liefde in de Gouden Eeuw en Fenduq bezocht en konden de gasten op hun gemak genieten van het werk van Rembrandt en van Éric van Hove. Twee uiteenlopende tentoonstellingen elk met hun eigen karakter, die beiden bij de gasten veel waardering opriepen en daarmee bevestigen dat het Fries Museum voor de toekomst op het juiste spoor zit.

 

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje. Er werd nog lang nagepraat over de tentoonstellingen, maar ook over het programma voor de rest van het jaar 2019.